VR Deneyimlerinde Ağızda Dokunma Hissi

VR Deneyimlerinde Ağızda Dokunma Hissi

VR deneyimlerinin gerçeklik seviyesini artıran en önemli his dokunma/dokunulma hissidir. Genellikle mevcut tüketici VR sistemlerinin kontrolcü titreşim özelliği ile bu his sağlanır. Bunların dışında dokunsal yelekler, kollara ya da bacaklara takılan ek donanımlar ve eldivenler de geliştirildi. Ancak bu donanımlar şimdilik yüksek fiyatlı olduğundan son kullanıcı pazarında yeterince talep görmüyor. Özellikle eldivenler neredeyse sadece ar-ge amaçlı kullanılıyor. Rekabet arttıkça ve pazar büyüdükçe, VR haptik ürün fiyatlarının satın alınabilir düzeye gelmesi de bekleniyor.

 

 

Daha önce Meta Quest 2 VR başlığının el takibi özelliğiyle entegre çalışan, ultrasonik dalgalarla dokunma hissi veren Emmerge Home duyurulmuştu. Şimdi ise, Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü bünyesinde, disiplinler arası bir araştırma laboratuvarı olan Future Interfaces Group, VR deneyimlerinde ağızda dokunsal etkiler oluşturabilen ince, kompakt, bir dizi ultrasonik dönüştürücü geliştirdi. Tüm bileşenler VR başlığına entegre edildiği için, kullanıcının ekstra bir aksesuar takmasına veya odasına harici bir donanım eklemesine gerek kalmıyor. Meta Quest 2 VR başlığının altında kullanıcının ağzına bakacak şekilde 64 adet osilatör ve kafanın arka kısmında elite strapa bağlı bir mikrobilgisayar kartı bulunuyor. Osilatörlerden gelen akustik enerji, dudaklarda, dişlerde ve dilde dokunma hissi sağlıyor.

 

 

 

Prototip, nokta darbeleriyle sağladığı dokunulma hissinin dışında, sağa sola, yukarı ve aşağı kaydırma ve sürekli titreşimler de sağlıyor. Örneğin; VR deneyimi esnasında, bisiklete binerken rüzgarı ve yağmuru, kahve içerken ağzınızda rastgele dolaşan sıvıyı ya da dişlerinizi fırçalarken fırça darbelerini hissedebilirsiniz. Tüm bu etkileşimler (nokta darbeleri, titreşim ve kaydırmalar) VR deneyimlerine eklenebilecek senaryolarda dudaklarda, dişlerde ve dilde hissedilebilir. Bu sayede VR deneyiminin daha gerçekçi ve sürükleyici olması sağlanır. Bu prototip, VR başlıklarına entegre olarak üretilirse, ağız ve çevresinde dokunma hissi mümkün olabilecek. Dokunsal etkileşimlerin VR setlerinin kontrolcü titreşimleri dışında, vücudun diğer bölümlerinde de hissedilmesi, özellikle tüketici pazarı için önemli bir sıçrama noktasıdır. Bu makalemizde VR etkileşimlerinde dokunma hissi veren yeni bir prototip hakkında sizi bilgilendirmeye çalıştık. AR, VR, MR (XR) hakkındaki güncel ve önemli gelişmelerden haberdar olmak için www.360avm.com.tr web sitemize üye olup, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.itmedia.co.jp/news/articles/2204/22/news053.html

http://www.figlab.com/

 

Etiketler: vr haptik, vr dokunma, vr dokunsal, vr dokunsal prototip, vr ağız, vr makale, vr haber, vr haberleri
Nisan 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı